poniedziałek, 29 października 2012

Ptysie z bita smietaną


Ptysie z bita śmietaną

Składniki: ok. 15 sztuk
4 jajka
1 szklanka mąki (krupczatki)
1/4 kostki masła
1 szklanka wody
szczypta soli
bita śmietana na słodko
cukier puder do posypania

Opis przygotowania: 60 min.
Masło rozpuścić razem z wodą, zagotować i odstawić. Dodać mąkę i całość zmiksować, a następnie dodać całe jajka. Wszystko ponownie zmiksować. Tak przygotowane ciasto nakładać łyżką na blachę w formie kulek i piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 40 min. Po wystudzeniu przekroić w pół (w poziomie) i nałożyć do środka ubitą śmietanę, przykryć górą i posypać cukrem pudrem.
wskazówki:
Nadziewać ubitą śmietaną tuż przed podaniem

1 komentarz: